Καστοριά: Οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων


Καστοριά: Την επέτειο απελευθέρωσης και τον πολιούχο της γιορτάζει η Καστοριά

Την 107η Επέτειο Απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό και τον Πολιούχο της Άγιο Μηνά γιορτάζει, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, η πόλη της Καστοριάς.

Σήμερα Παρασκευή 8 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και ομιλίες στα σχολεία και προσκύνημα από τους μαθητές στα Μνημεία Ηρώων.

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 18:30 στο Ξενοδοχείο Esperos η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας διοργανώνει εκδήλωση για τα 60 χρόνια της μετακομιδής των Σεπτών Λειψάνων του αείμνηστου Ιεράρχη Γερμανού Καραβαγγέλη, με ομιλία, από τη  Βιβή Δούκη-Πολυγιάννη, με θέμα: «Γερμανός Καραβαγγέλης… ως Ιεράρχης του ’21». Επίσης το Σάββατο στις 19:30 στο 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς, η Ένωση Γονέων Δήμου Καστοριάς, διοργανώνει  ομιλία από την κ. Μαρούλα Γκαμπέση, με θέμα: «Ο ερχομός των νικητών». Θα συμμετέχουν, η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βασίλης Δόικος» και η παιδική χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρμονία».

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς θα τελεστεί  στις 7 το πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Νεομάρτυρα Πλάτωνα Αϊβαζίδη και Μνημόσυνο του Γερμανού Καραβαγγέλη.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Η Καστοριά θυμάται, τιμά και αναβιώνει την Ιστορία της». 21 Στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και 3 έφιπποι, με στρατιωτικό ιματισμό της εποχής, θα διασχίσουν την οδό Μητροπόλεως, από το παλαιό Δημαρχείο, με προορισμό την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, όπου θα τους υποδεχτούν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας, Κλήρος και Λαός. Θα γίνει θυροκόλληση Διατάγματος και Έπαρση Σημαίας, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καστοριάς. Στις 18:00 της Κυριακή θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για την γιορτή του Πολιούχου της Καστοριάς Αγίου Μηνά στον Ιερό Ναότης Παναγίας Μουζεβίκη, όπου υπάρχει παρεκκλήσι του Αγίου Μηνά.

Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 7 το πρωί θα τελεστεί  Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Μουζεβίκη, Χοροστατούντων των Μητροπολιτών Σισανίου & Σιατίστης κ. Αθανασίου, Φθιώτιδος, κ. Συμεών και Καστορίας, κ. Σεραφείμ. Στις 10:30 θα γίνει Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των τιμίων Λειψάνων του Αγίου Μηνά του Θαυματουργού, με κατεύθυνση τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, όπου στις 11:00  θα τελεστεί Επίσημη Δοξολογία και θα ακολουθήσει η εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον Επίκουρο Καθηγητή-Οικονομολόγο, Λεωνίδα Πουλιόπουλο. Στις 12:00 το μεσημέρι θα ψαλεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων και θα γίνει Κατάθεση Στεφάνων. Η καθιερωμένη Παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου θα ξεκινήσει στις 12:30 το μεσημέρι. Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 17:00 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς θα τελεστεί Πανηγυρικός Μεθέορτος Εσπερινός και στη συνέχεια θα γίνει η επιστροφή της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Μηνά του Θαυματουργού, στον Ιερό Ναό Παναγίας Μουζεβίκη.

Άργος Ορεστικό: Εορτασμός επετείου απελευθέρωσης

Την 107η Επέτειο Απελευθέρωσής του από τον τουρκικό ζυγό γιορτάζει τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, το Άργος Ορεστικό. Στις 8 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής και στις 11 δοξολογία. Θα ακολουθήσει  η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την καθηγήτρια του Γενικού Λυκείου Άργους Ορεστικού Ελένη Τσιπλάκη. Στις 11:30 στο Ηρώο Πεσόντων θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει απότιση φόρου τιμής από τα τμήματα σημαιοφόρων και παραστατών των σχολείων.

Στις 12.00 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η παρέλαση μαθητών, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου.

 

Άργος Ορεστικό: Συναυλία του Παναγή  Μπαρμπάτη

Συναυλία με το έργο «Μια  πόλη μαγική – Ταξιδεύοντας με τον Μίκη και τον Μάνο», υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Παναγή  Μπαρμπάτη, θα δοθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019  στις 19.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού. Στη συναυλία συμμετέχουν οι λυρικοί καλλιτέχνες Αντώνης Κορωναίος, Ελένη Δαβου και Γιάννης Καρυτινός, αλλά και η Χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου «Ορεστίς» Άργους Ορεστικού. Η είσοδος στην εκδήλωση, που διοργανώνουν ο δήμος Άργους Ορεστικού και ο σύλλογος «Ορεστίς», είναι ελεύθερη και εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού των Ελευθερίων της πόλης.

 

Άργος Ορεστικό: Συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων

Συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 και τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου,  στις 19:00, στο πολιτιστικό κέντρο Άργους Ορεστικού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της πόλης.

Την Κυριακή συμμετέχουν χορευτικά, της Ευξείνου Λέσχης Άργους Ορεστικού, του συλλόγου Αμπελοκήπων, του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας και του Μορφωτικού Συλλόγου «Η Ορεστίς». Τη Δευτέρα θα συμμετέχουν με χορευτικά τους τμήματα, ο Λαογραφικός όμιλος «Αργέσται», ο Σύλλογος Μικρασιατών «Η Κύζικος», ο Σύλλογος Γυναικών Κωσταραζίου «Η Διαμαντόνυφη» και ο πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος».

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση