”Οι Άγγελοι να σκεπάζουν την Ελλάδα μας” (ΦΩΤΟ)


Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/11 11:23

eorti poliouxos korydallou 182

Κορυδαλλός | Θάνος Θανόπουλος


Παρουσία εκατοντάδων πιστών εορτάστηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 η Σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Πολιούχων του Κορυδαλλού.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Γεώργιο Ζώρζο, τους συνεφημερίους και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Αγία Γραφή αναφέρεται συχνά στους Αγγέλους και στο πολύτιμο έργο τους, το οποίο προσεγγίζει ευλαβικά και η Ιερά Παράδοση. Σύμφωνα με τη σχετική διδασκαλία της Εκκλησίας δημιουργήθηκαν πριν από τον υλικό κόσμο. Κατά τον Μέγα Βασίλειο, πριν τη δημιουργία της Κτίσης υπήρχε υπέρχρονη προηγούμενη κατάσταση, τα τάγματα των Αγγέλων. Ο ιερός Χρυσόστομος διδάσκει, ότι σκοπός της δημιουργίας τους ήταν αφενός η συνεχής συμμετοχή τους στη Θεία Μακαριότητα και αφετέρου η προστασία των ανθρώπων».

Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος τόνισε: «Ο αριθμός των Αγγέλων είναι άπειρος. Ενδεικτικά, ο Κύριος ομιλεί στη Γεθσημανή για πάνω από δώδεκα λεγεώνες. Οι αναρίθμητοι Άγγελοι είναι οργανωμένοι σε εννέα τάγματα και τρεις ιεραρχίες ή ταξιαρχίες: Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι – Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες – Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι. Κάθε ιεραρχία επιτελεί συγκεκριμένο έργο».

«Γνωρίζουμε τον Γαβριήλ από την εμφάνισή του στους Προφήτες Δανιήλ και Ζαχαρία, καθώς και στην Θεοτόκο. Ο Μιχαήλ, με το προσωνύμιο «τις ως ο Θεός ημών», εμφανίζεται συχνά στην Παλαιά Διαθήκη. Ο Ραφαήλ, με προσωνύμιο «ο Κύριος θεραπεύει», εμφανίζεται στον Τωβίτ, μεταφέροντας τις ανθρώπινες προσευχές στον Θεό. Τη νύχτα των Χριστουγέννων εμφανίσθηκε «πλήθος στρατιάς Ουρανίου, που αινούσε τον Θεό» για την Σάρκωση του Υιού. Έτσι διακονούν το έργο της Θείας Οικονομίας» – πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: «Ο Άγγελος παρηγορεί στις θλίψεις, συμπάσχει με τον άνθρωπο, τον οδηγεί στη μετάνοια και τον προστατεύει από ορατούς και αοράτους εχθρούς. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά εξαρχής τους Αγγέλους, όπως εξέφρασε στην Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Ετήσιος Λειτουργικός Κύκλος επανέρχεται στην τιμή του Αγγελικού Κόσμου, με κορυφαία εορτή την 8η Νοεμβρίου, κατά την οποία εορτάζεται η Σύναξη των Αγγέλων υπό τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, ως αντίσταση κατά της αποστασίας του Εωσφόρου».

Να αναφερθεί ότι τους ύμνους της εορτής έψαλλε πολυμελής βυζαντινός χορός του Ιερού Ναού υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Ευάγγελου Βασιλείου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, παρουσία του Δημάρχου Κορυδαλλού κ. Νίκου Χουρσαλά, βουλευτών και μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι την Εικόνα συνόδευε τιμητικό άγημα του ΥΕΘΑ, η φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, αντιπροσωπείες των Σχολείων του Δήμου, ενώ την τήρηση της τάξεως είχε αναλάβει το Αστυνομικού Τμήμα και η Τροχαία Κορυδαλλού.

Ο Σεβασμιώτατος μετά το πέρας της Λιτανείας συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού π. Γεώργιο Ζώρζο για την άρτια διεξαγωγή του εορτασμού, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Χουρσαλά για την παρουσία του και αναφέρθηκε στον εκδημήσαντα Εφημέριο π. Αλέξανδρο Λεοτσινίδη, ο οποίος εκοιμήθη χθες Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

«Οι Άγγελοι να μας σκεπάζουν όλους, την Ελλάδα μας, τα παιδιά μας» υπογράμμισε ο κ. Αλέξιος.

Τέλος, στα πλαίσια του σημαντικού έργου συμπαράστασης της ενορίας σε ασθενείς συνανθρώπους μας την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 από 10.00πμ έως 13.00μμ θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στον Ιερό Ναό.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥΠηγή

Απάντηση