ΗΠΑ: Deutsche Bank και Capital One καλούνται να παραδώσουν τα οικονομικά στοιχεία του Τραμπ


Οι τράπεζες Deutsche Bank και Capital One οφείλουν να παραδώσουν τα οικονομικά στοιχεία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων που τα έχει κλητεύσει, σύμφωνα με απόφαση Ομοσπονδιακού Εφετείου της Νέας Υόρκης.

Η απόφαση του δικαστηρίου συνιστά σημαντική ήττα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος προσπαθεί να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση των οικονομικών του στοιχείων. 

Η υπόθεση πιθανότατα θα κριθεί στο Ανώταο Δικαστήριο, στο οποίο ο Τραμπ έχει ήδη προσφύγει κατά δύο άλλων αποφάσεων δικαστηρίων για το ίδιο θέμα. Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία επτά ημερών στους δικηγόρους του Αμερικανού προέδρου. 

Τον περασμένο Απρίλιο οι Επιτροπές Οικονομικών Υπηρεσιών και Πληροφοριών εξέδωσαν κλητεύσεις ζητώντας από την Deutsche Bank στοιχεία που αφορούν τον ίδιο τον Τραμπ, τρία από τα παιδιά του και την εταιρεία του, Trump Organization.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι το αίτημά τους εντάσσεται σε μια ευρύτερη έρευνα που αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την ξένη επιρροή στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Οι κλητεύσεις εκδόθηκαν πολλούς μήνες προτού να ξεκινήσει η έρευνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Τραμπ με αφορμή το αίτημά του προς την Ουκρανία να διερευνήσει τον πολιτικό αντίπαλό του, τον Τζο Μπάιντεν.

Η Deutsche Bank είναι εδώ και χρόνια ένας από τους κυριότερους πιστωτές των επιχειρήσεων του Τραμπ. Ένα φορολογικό έγγραφο από το 2017 έδειχνε ότι ο Τραμπ έχει οφειλές ύψους τουλάχιστον 130 εκατομμυρίων δολαρίων προς την τράπεζα αυτήν.

Η Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών κλήτευσε επίσης αρχεία της Capital One τον Απρίλιο ζητώντας στοιχεία σχετικά με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Τραμπ.

«Πιστεύουμε πως η κλήτευση είναι άκυρη» ανέφερε ο δικηγόρος του Τραμπ, Τζέι Σέκιουλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ο Τραμπ να ασκήσει έφεση στην απόφαση του 2ου ομοσπονδιακού Εφετείου, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία, επικαλούμενος μια σειρά από λόγους. Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, εδώ και 40 χρόνια, που δεν έχει δημοσιοποιήσει τα φορολογικά του στοιχεία οικιοθελώς. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters

Πηγή

Απάντηση