Αντικαπνιστικός νόμος: Οι απίστευτες καταγγελίες που έχουν γίνει στο 1142
Η τηλεφωνική γραμμή 1142 για τον αντικαπνιστικό νόμο συμπλήρωσε τις δύο εβδομάδες λειτουργίας και τα στοιχεία για τις καταγγελίες που έχουν γίνει είναι εντυπωσιακά.Βροχή πέφτουν οι καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1142 για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου κατά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής της καθολικής απαγόρευσης του τσιγάρου σε κλειστούς χώρους και σε ορισμένους υπαίθριους.
Μέχρι την περασμένη Τετάρτη, έγιναν συνολικά 1.534 καταγγελίες στον αριθμό 1142 για κάπνισμα σε σημείο που απαγορευόταν.
Εντύπωση προκαλούν μάλιστα ορισμένες από τις καταγγελίες καθώς αφορούσαν κάπνισμα μέσα σε λεωφορείο στην Κέρκυρα, σε σταθμό τρένου στην Αττική, σε θέατρο στην Αθήνα, ακόμη και μέσα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Το ίδιο διάστημα, δηλαδή μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη, έχουν υποβληθεί 346 αιτήματα βοήθειας διακοπής του καπνίσματος στον αριθμό 1142, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Επίσης, 1.187 άτομα έχουν ζητήσει γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο.
Τέλος, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής, 526 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 377 άτομα έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν, ενώ 300 κλήσεις αφορούσαν άλλες περιπτώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στο 1142, οι πολίτες μπορούν να καλούν για ενημέρωση και για καταγγελίες παραβίασης της απαγόρευσης καπνίσματος.
Αναλυτικά:
Όσοι ζητούν βοήθεια για να κόψουν το τσιγάρο, τα στοιχεία τους θα καταγράφονται και μέσα σε 48 ώρες θα επικοινωνεί μαζί τους ένας επαγγελματίας Υγείας προκειμένου να ενημερώσει και να καθοδηγήσει σε κάποια ιατρείο διακοπής καπνίσματος όπου ειδικοί θα συνδράμουν στην υποστήριξη της προσπάθειας.
Όσοι θέλουν να καταγγείλουν παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου, θα πρέπει να δώσουν το ονοματεπώνυμό τους, το τηλέφωνό τους, καθώς και το e-mail τους (εφόσον έχουν).
Με βάση τον νέο αντικαπνιστικό νόμο, απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους που συγκεντρώνονται παιδιά, όπως σε γήπεδα και παιδικές χαρές. Επίσης, το κάπνισμα απαγορεύεται σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κλειστούς σταθμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αντικαπνιστικός: Πρόστιμα σχεδόν 40.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και πελάτες
Μόλις στο 15% το ποσοστό των παραβάσεων του αντικαπνιστικού νόμου – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Αντικαπνιστικός: Καταστηματάρχες στη Λάρισα ανέλαβαν να πληρώσουν τα πρόστιμα των θαμώνωνΠηγή

Απάντηση