«Ραντεβού» των αγροτών στη Θεσσαλονίκη: Τα αιτήματα και οι αντιδράσεις εναντίον της ΚΑΠ
Αγανακτισμένοι είναι οι αγρότες από τις «επιταγές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία – μέσω της ΚΑΠ – ορίζει ακόμα και τις καλλιέργειες. Οι συνελεύσεις έχουν ήδη αρχίσει, ενώ μια πρόγευση των κινητοποιήσεων θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες, οι οποίοι – όπως λένε – αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων, τα οποία τους οδηγούν σε αφανισμό, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους.
Μάλιστα, ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό «παρών» στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ) από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου.
Όπως ανέφερε στο Sputnik ο πρόεδρος του Αγροτο-κτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, Δημήτρης Παπασιμόπουλος, στην «Agrotica» θα έρθουν αγρότες απ’ όλη τη χώρα, ενώ κάποιοι θα έρθουν και με τα τρακτέρ τους για να κάνουν όλοι μαζί πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Προς το παρόν σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πραγματοποιούν συνελεύσεις, όπου συζητούν τα προβλήματά τους και τους τρόπους κινητοποιήσεων.
Μία από τις πιο δυναμικές οργανώσεις αγροτών είναι η «Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων», η οποία εδρεύει στη Θεσσαλία και «γεννήθηκε» μέσα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμερνων ετών.
Στη συγκεκριμένη «Πανελλαδική Επιτροπή» συμμετέχει και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, ο οποίος το Σάββατο 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει συνέλευση, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις όλων των μελών του Συλλόγου αλλά και να αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις τους.
«Εμείς έχουμε κάλεσμα για γενική συνέλευση το Σάββατο ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα κινητοποιήσεων. Ως Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, δηλαδή της Θεσσαλίας, που συνεδριάσαμε, η μεγάλη δράση είναι στην “Agrotica” όπου θα βγούμε με τρακτέρ, αλλά δεν θα αποκλείσουμε δρόμους, θα κάνουμε πορεία» δήλωσε ο κ. Παπασιμόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι στις τάξεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων υπάρχει διάθεση και για μπλόκα στους δρόμους.
Τα αιτήματα των αγροτών
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των αγροτών είναι η νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ορίζει την αγροτική πολιτική σε κάθε χώρα – από το ύψος των επιδοτήσεων έως και τι θα καλλιεργήσουν οι αγρότες.
«Η ΚΑΠ μάς λέει μέχρι και τι θα σπείρουμε. Στον Έβρο για παράδειγμα, αναγκάζουν  τους αγρότες να φυτέψουν φράουλες. Δεν γίνονται αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασιμόπουλος, στηλιτεύοντας τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αγροτικό τομέα.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται επίσης, για τις εισφορές στον ΕΦΚΑ, ζητώντας να μην αυξηθούν. Έως σήμερα, η εισφορά ανερχόταν στα 110 ευρώ το μήνα, ενώ τώρα – όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά – «διπλασιάζονται και φτάνουν τα 210 ευρώ το μήνα».
Επίσης, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ζητούν:
Κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα να αφήνουν ένα εισόδημα.
Μείωση κόστους σε μέσα και εφόδια και όχι συνεχής αύξηση, όπως έγινε με τα τιμολόγια της ΔΕΗ από το Σεπτέμβρη.  Αφορολόγητο πετρέλαιο.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να ασφαλίζει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι αγρότες ζεσταίνουν τα τρακτέρ για κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές
Τέλη κυκλοφορίας στα τρακτέρ: Η πρόταση του ΙΟΒΕ που ξεσηκώνει αντιδράσειςΠηγή

Απάντηση