Σήμερα αποφασίζει ο ΠΟΥ το αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον κοροναϊό


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται σήμερα Πέμπτη να λάβει τις απόφάσεις του για το αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στην Κίνα. Εάν προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία. Οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 17, με περισσότερα από 540 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για αυτό και έδωσε άλλη μία ημέρα παράταση στις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

«Είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως ναι μεν είναι επιβεβαιωμένη η μετάδοση της νόσου από άτομο σε άτομο όταν υπάρχει στενή επαφή, όπως σε οικογένειες ή σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί κάτι απροσδόκητο για μια αναπνευστική λοίμωξη και πως χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης. Πάντως ήδη λαμβάνονται προπληπτικά μέτρα.

Σε αποκλεισμό η Βουχάν

Οι αρχές της μεγαλούπολης Βουχάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το κλείσιμο του αεροδρομίου και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν από την πόλη, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Τα δρομολόγια των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, του μετρό, των φέριμποτ, καθώς και οι αναχωρήσεις των αεροπλάνων και των αμαξοστοιχιών αναστέλλονται από την Πέμπτη στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα, μέχρι νεωτέρας, υπογράμμισε η ειδοποίηση που εξέδωσε το ειδικό κλιμάκιο που έχει συστήσει η τοπική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ιού.

Το μέτρο λήφθηκε σε μια προσπάθεια «δραστικής διακοπής εξάπλωσης του ιού, για τον αποφασιστικό περιορισμό της έξαρσης και την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών», τονίζει η ειδοποίηση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή

Απάντηση