Στην Ελλάδα η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου


Της Ανθής Αγγελοπούλου

Συζήτηση εφ΄όλης της ύλης είχαν η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Υγείας παρουσία του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της επιτρόπου στη χώρα μας η οποία όπως μας είπε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό συζήτησαν όλα τα θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία γενικότερα και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικά το σοβαρό θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου με αφορμή το EU Cancer Plan, που προετοιμάζεται για το τέλος του έτους.

Βασικός στόχος  είναι η ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και η ανακουφιστική φροντίδα των πολιτών των κρατών-μελών.

Ο υπουργός Υγείας μάς είπε ότι η επίτροπος τον κάλεσε στις Βρυξέλες και αποδέχθηκε την πρόσκληση, ενώ την ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον που έχει για τη χώρα μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ότι θα συνεργαστούν στενά για όλα τα θέματα προτεραιότητας που έχει θέσει η Ε.Ε. και ειδικότερα στον τομέα της ογκολογίας. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας μαζί με την επίτροπο επισκέφθηκαν το ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

Σε ερώτηση της «Ν» αν αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα που ετοιμάζει η Ε.Ε. αναφορικά με την αντιμετώπιση της μάστιγας του καρκίνου η κα Κυριακίδου απάντησε ότι θέλει να δει και να μιλήσει με τους εργαζόμενους σε ένα τόσο μεγάλο ογκολογικό νοσοκομείο και να δει τις εξαιρετικές υπηρεσίες που παρέχονται αλλά και να ακούσει τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ευχαρίστησε μάλιστα  τον υπουργό δημόσια που διευθετήθηκε στο να γίνει αυτή η επίσκεψη πραγματικότητα.

Αναφορικά με το θέμα των ημερών, αυτό της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και η επίτροπος σημείωσαν ότι αναμένουν την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η επίτροπος τόνισε ότι δεν έχει βγει καμία επίσημη οδηγία από τον Π.Ο.Υ. ακόμα ενώ ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τους υπουργούς Υγείας Ιταλίας και Γαλλίας και με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Χωρίς σωστή πληροφόρηση και στοιχεία δεν προχωρούμε σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σύσταση, δεν υπάρχουν κρούσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμείς, είμαστε σε πολύ τακτική επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για να υπάρχει και συντονισμός και μια σωστή επικοινωνία. Δεν είναι αυτή τη στιγμή η ώρα να δημιουργούμε οποιονδήποτε πανικό και άγχος. Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα της σύσκεψης του Π.Ο.Υ. και αν χρειαστεί, σαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξαναενημερώσουμε» είπε χαρακτηριστικά η κα Κυριακίδου. 

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε μέχρι και το θέμα τον των ελλείψεων φαρμάκων, που αποτελούν ζήτημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενώ, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Νόμου για τη Δημόσια Υγεία, που θα κατατεθεί στη Βουλή αυτέ στις μέρες, αναλύοντας το πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση βασικών μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και την  πρόληψη από την παχυσαρκία με την ορθή διατροφή και την φυσική άσκηση, όπως και για την κατανάλωση αλκοόλ. Αναφέρθηκαν τέλος, στο μεγάλο αγκάθι του μεταναστευτικού και την υγειονομική κάλυψη που παρέχει η χώρα μας.

Η επίτροπος σημείωσε ότι οι πολιτικές που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις κατευθύνσεις και τους στόχους που έχει θέσει η Επιτροπή, ενώ, σημείωσε ότι θα υποστηρίξει τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα όσον αφορά την περίθαλψη των μεταναστών και πώς θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά και τον υπουργό Υγείας για το συντονισμό των ενεργειών.

 

 

Πηγή

Απάντηση