Πρωτοποριακές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας στο Φεστιβάλ Sundance


Το ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance στο Park City της Γιούτα, που ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου, παρουσιάζει την πειραματική ενότητα New Frontier, που είναι αφιερωμένη σε έργα που συνδυάζουν άψογα την τέχνη με την τεχνολογία. Φέτος, η ενότητα φιλοξενεί 32 έργα και εμπειρίες εμπειρίες εικονικής κι επαυξημένης πραγματικότητας (VR και AR), από 21 χώρες.

Το New Frontier αναδεικνύει νέες τεχνικές αφήγησης και τέχνης, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη επιρροή της τεχνολογίας και την διεύρυνση του ορισμού του κινηματογράφου.

«Πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό είδος προγράμματος συγκριτικά με τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν αντανακλά μόνο τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία αλλάζει την αφήγηση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες αυτές αρχίζουν να συγκλίνουν με τους βιολογικούς ανθρώπους μέσα από τις ψηφιακές εμπειρίες», δήλωσε σε συνέντευξή της η Shari Frilot, επικεφαλής επιμελήτρια του New Frontier.

Εμπειρίες μικτής πραγματικότητας που ξεχωρίζουν

Στην πρωτοποριακή εμπειρία Spaced Out, οι επισκέπτες μπαίνουν μέσα σε μια πισίνα φορώντας ένα υποβρύχιο ακουστικό VR και έναν αναπνευστήρα. Η 9λεπτη εμπειρία τους ταξιδεύει από τη Γη στο φεγγάρι, ενώ παράλληλα παρακολουθούν ένα έργο των καλλιτεχνών Pierre «Pyaré» Friquet και Sutu που περιλαμβάνει πλάνα από την αποστολή του Apollo 11.

Στο Solastalgia, οι βραβευμένοι σκηνοθέτες Pierre-Alain Giraud και Antoine Viviani, βάζουν τους θεατές στη θέση ενός αστροναύτη που εξερευνά τα ερείπια ενός ερημωμένου πλανήτη. Αυτή η εντυπωσιακή 10λεπτη εμπειρία αμφισβητεί τον ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή μας και το μέλλον, ενώ αναδεικνύει τους κινδύνους της.

Το Persuasion Machines χρησιμοποιεί τεχνολογία μικτής πραγματικότητας και κάμερες παρακολούθησης. Μέσα σε 12 λεπτά, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς οι έξυπνες συσκευές συλλέγουν τα δεδομένα μας και πώς τα χρησιμοποιούν.

Τέλος, το φεστιβάλ εγκαινιάζει φέτος το «Biodigital Theatre« (Βιοψηφιακό σινεμά) για την προβολή έργων μεγάλης κλίμακας, μικτής πραγματικότητας.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα του New Frontier εδώ.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:Πηγή

Απάντηση