Ρώσος γερουσιαστής κατά Washington Post: Τι κόπηκε από συνέντευξή του για τις αλλαγές στο Σύνταγμα
ΡΩΣΙΑ21:09 28.02.2020(ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ 21:11 28.02.2020) Λήψη σύντομου urlΟ Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε τη διαδικασία τροποποιήσεων στο σύνταγμα της χώρας κατά τη διάρκεια του μηνύματος του τον Ιανουάριο 2020 στο κοινοβούλιο.Ο Ρώσος γερουσιαστής και επικεφαλής του συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής για την Συνταγματική Νομοθεσία Αντρέι Κλίσας επέκρινε σθεναρά το άρθρο της Washington Post σχετικά με τις προγραμματισμένες τροποποιήσεις στο ρωσικό Σύνταγμα, καταλογίζοντας στο αμερικανικό μέσο πως αφαίρεσε τμήμα της συνέντευξής του για παρουσιάσει ένα προκλητικό άρθρο.
«Έδωσα μια εκτενή συνέντευξη, ελπίζοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου και ότι οι δημοσιογράφοι από τη Δύση θα λάβουν ολοκληρωμένες εξηγήσεις σχετικά με το έργο της ομάδας συνταγματικής αναθεώρησης»,
Τι έμεινε έξω από το κείμενο το άρθρου
Το άρθρο της Washington Post, που δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις «τρελές» ιδέες που συζητήθηκαν κατά τις δημόσιες διαβουλεύσεις για τις συνταγματικές τροπολογίες, όπως η κήρυξη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ως «ανώτατου ηγέτη» της Ρωσίας. Το μέσο έφθασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι ολόκληρη η πρωτοβουλία για την αλλαγή του συντάγματος διατάχθηκε από τον Πούτιν «ως μέρος ενός φαινομενικού σχεδίου για να κρατηθεί στην εξουσία» μετά τη λήξη της θητείας του το 2024 και πρότεινε ότι θα μπορούσε να το κάνει αναλαμβάνοντας επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο θα μπορούσε να λάβει νέες εξουσίες αν γίνουν δεκτές τροπολογίες.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Washington Post εξέτασε αυτό το θέμα σε μια συνέντευξη με τον Ρώσο γερουσιαστή που έδωσε εκτενή απάντηση στις ανησυχίες της, οι οποίες δυστυχώς δεν συμπεριελήφθησαν στο ίδιο το άρθρο.
«Βλέπουμε σαφώς, κρίνοντας με βάση τις τροπολογίες τις οποίες πρότεινε ο ίδιος ο πρόεδρος, ότι ο Πούτιν δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία. Θεωρητικά, μπορεί να κρατήσει οποιαδήποτε θέση εκτός από αυτή του προέδρου. Ο Πούτιν ο ίδιος πρότεινε να αφαιρεθεί ο όρος για δύο συνεχόμενες θητείες που αποτρέπει την επανεκλογή του ακόμη και μετά από μια διακοπή στη θητεία. Πιστεύω ότι όλες οι εικασίες πολιτικών επιστημόνων και δημοσιογράφων σχετικά με το μέλλον του Πούτιν είναι φτωχά τεκμηριωμένες», είπε στην αρχική του συνέντευξη.
«Ξέρετε, είμαι δικηγόρος, και δεν είναι δουλειά μου να φαντάζομαι ποιος μπορεί να είναι ποιος σε αυτή τη χώρα. Αλλά βλέπω ότι οι πολιτικοί επιστήμονες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν διαβάζουν το σύνταγμα, δεν διαβάζουν τις προτεινόμενες τροπολογίες. Μόνο ακούνε κάτι για τον εαυτό τους και φαντάζονται τα υπόλοιπα. Φοβίζουν τον εαυτό τους και στη συνέχεια σχολιάζουν αυτές τις υποθέσεις με φόβο», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.
Ο γερουσιαστής σχολίασε επίσης τα σενάρια πως το Συμβούλιο της Επικρατείας μετατρέπεται σε νέο «κέντρο εξουσίας» σαν ανταγωνιστής της προεδρίας, επισημαίνοντας ότι το συμβούλιο δεν θα είναι σε καμία περίπτωση σε θέση να αναλάβει τις εξουσίες του προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου τομέα εξουσίας.
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο περιλαμβάνει επί του παρόντος τους περιφερειακούς διοικητές, αναλαμβάνει την υποχρέωση να διεξάγει διάλογο με την κυβέρνηση […] για την υλοποίηση βασικών εθνικών σχεδίων και κυβερνητικών προγραμμάτων. Προκειμένου να ενισχυθούν οι θέσεις των περιφερειών όσον αφορά την υλοποίηση αυτών των έργων, εμείς πρέπει να ενισχύσουμε το συνταγματικό καθεστώς του Κρατικού Συμβουλίου», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε επίσης στο άρθρο του ότι η προτεινόμενη τροπολογία που προβλέπει υπεροχή της ρωσικής νομοθεσίας έναντι του διεθνούς δικαίου εισήχθη για να παράσχει στη Μόσχα ένα προκαταρκτικό κείμενο για να αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR), το οποίο χρησιμοποιούν συχνά αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης να υποβάλουν καταγγελίες κατά της κυβέρνησης. Η Washington Post επέλεξε να μην περιλάβει την εκτενή εξήγηση του γερουσιαστή που ανέφερε γιατί μια τέτοια τροποποίηση είναι απαραίτητη και γιατί δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό στην πραγματικότητα.
«Δεν έχουμε προβλήματα με την εκπλήρωση των διεθνών μας υποχρεώσεων […], αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όταν η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ερμηνεύει τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και απαιτεί από τη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που δεν έχει υπογράψει ποτέ» σημείωσε.
Ο Ρώσος γερουσιαστής ανέδειξε ένα παράδειγμα όταν βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητήθηκε από τη Μόσχα να δώσει δικαιώματα ψήφου στους φυλακισμένους αγνοώντας το γεγονός ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν παρέχουν τέτοια δικαιώματα στους κρατούμενους τους ή έχουν ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς από ό,τι στη Ρωσία. Σημείωσε επίσης στη συνέντευξή του ότι παρόμοια πρακτική υπάρχει σε μια άλλη δυτική χώρα – τις ΗΠΑ.
«Σχεδιάζουμε να εισαγάγουμε μια τροπολογία που να ρυθμίζει σαφώς αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι οι διεθνείς συμβάσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν εάν είναι αντίθετες στο ρωσικό σύνταγμα. Οι ΗΠΑ έχουν παρόμοιους κανόνες. Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί δικαστές θα είναι πολύ έκπληκτοι εάν ακούσουν ότι πρέπει να εφαρμόσουν διεθνείς συμβάσεις αντί για αμερικανικούς νόμους , δήλωσε κατά τη συνέντευξή του στην Washington Post.Πηγή

Απάντηση